Vi behöver förändra vårt sätt att äta för att bidra till en levande planet. Idag bidrar mat konsumtionen till en betydande del av klimatförändringarna som sker, genom utsläppen av växthusgaser i produktionen. Men det går att göra skillnad genom att göra medvetna val. Världsnaturfonden (WWF) har tagit fram en guide och märkning som hjälper oss att göra hållbara val för klimatet, den biologiska mångfalden - och vår hälsa. Äter vi måltider märkta med symbolen gör vi stor skillnad och bidrar till en bättre framtid.
Varför är det då viktigt att vara medveten om matens utsläpp och påverkan på klimatet?
Ser vi på en typisk svensk privatkonsumtion står maten för omkring 30% av klimatpåverkan. Genom att göra klimatsmarta val kan därför utsläppen minskas markant. Utsläppen kan exempelvis vara koldioxid från fossila bränslen som används vid transporter, värme och elproduktion.
Från jordbruket påverkar framför allt gaserna metan och lustgas klimatet. Metan produceras bland annat i magarna på kor och lustgas kommer från produktion samt användning av konstgödsel och djurgödsel. Dessutom släpper jordbruket ut koldioxid från maskiner och transporter, men de utgör i de flesta fall en relativt liten del av utsläppen. Utsläppen blir låga för produkter med få processer och litet behov av åkermark medan utsläppen blir höga för produkter som kräver mer mark och resurser.
Det gör att vegetabiliska produkter får lägre utsläpp än animaliska (kött, ägg, mjölk). Det är mer resurseffektivt att vi äter grödorna direkt, än att först låta det bli foder till djuren. Skillnaden i utsläpp mellan olika djur beror till stor del på hur effektiva de är på att omvandla foder till kött. Exempelvis växer kycklingar snabbt och kor långsamt. Källa: CarbonCloud.