Livsmedelsverkets rekommendationer innebär bland annat att:
• Energibehovet täcks: Måltiderna ska ge cirka 65–70 % av barnens
dagliga energiintag under en dag i förskolan (frukost, lunch och
mellanmål).
• Bra balans mellan kolhydrater, fett och protein: Vi ser till att
måltiderna ger rätt fördelning av näringsämnen för att ge energi och
stödja barnens tillväxt och utveckling.
• Tillräckligt med vitaminer och mineraler: Måltiderna är rika på järn,
vitamin D, kalcium och andra viktiga näringsämnen som är extra
viktiga för barn i växande ålder.
• Grönsaker och frukt varje dag: Vi serverar alltid grönsaker till lunch
och uppmuntrar till att prova olika sorter för att bidra till ett varierat
och näringsrikt intag.
• Fullkorn och fiberrika livsmedel: Där det är möjligt använder vi
fullkornsprodukter för att främja en god maghälsa.
• Mindre salt och socker: Vi arbetar aktivt med att hålla nere
användningen av salt och socker i maten, och använder milda och
naturliga smaksättare som örter och kryddor.
• Hälsosamma fetter: Vi använder nyttiga matfetter, som rapsolja och
vegetabiliska matfetter rika på omättade fettsyror.
Vårt mål är att varje måltid inte bara ska vara god, utan också bidra till god
hälsa och bra matvanor tidigt i livet. På så sätt kan vi lägga grunden för
hälsosamma vanor som håller livet ut!