I begreppet matvanor ingår:
1. Hygien – tvätta händerna före och efter måltid.
2. Bordsskick.
3. Att prova allt som serveras.
4. Att i möjligaste mån äta på regelbundna tider.
Genom goda matvanor och fysisk aktivitet kan vi påverka inlärning och prestationer bland barn och ungdomar.
Men maten är också en källa till glädje och välbefinnande.
Vi vill inte bara leverera maten utan även skapa bättre förutsättningar för godare matvanor.
Positiva effekter vid fysisk aktivitet och bra matvanor, förutom alla hälsoaspekter är att vi får bättre sömn, ökad motståndskraft mot sjukdomar, ökat självförtroende, bättre humör, mera energi, bättre förmåga att hantera stress och mycket mera.
1. Se till att barnen får bra och näringsriktig mat.
2. Att ge barnen bra matvanor.
För att barnen ska få bra matvanor
behöver de vuxna förebilder med positiva attityder till mat,
då lägger man grunden till ett rikt matliv.
Lär sig barnen från början att uppskatta hälsosam mat är förutsättningarna
för god hälsa under resten av livet större.
Våra prioriteringar är i första hand närproducerat
( inom mälardalen och/eller inom 25 mil) och
i andra hand KRAV/ekologiskt/MSC, minst 50%.
Vi följer årstiderna i våra val av produkter och därmed också i våra menyer.
Vår mat är näringsvärdesberäknad och
vi har använt oss av ett kostprogram som heter MASHIE,
det programmet är baserat på data från Livsmedelsverket och
DABAS (producenternas egna beräknigar).
För att minska koldioxid utsläppen har vi få leveranstillfällen till oss,
och samordnade transporter från oss i egen miljömärkt transportbil.
Källa: ”Mat för små barn”, Livsmedelsverket.